Smegmas endelikt

Fra Puckwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Tribuner, lyskastere, brød og sirkus... av Espen Selbæk

Dette er et forsøk på å forklare noe som skjedde en vakker høstkveld i 1990, midt i pionertiden for trøndersk bordhockey. Det hele startet i et miljø som spilte litt nå og da. Noen hadde fått et nyss om at det også var noen andre som drev med disse guttegreiene, nærmere bestemt på Lademoen i Trondheim. De fikk da en idé - å lage en happening hvor spillere fra de to kameratflokkene kunne måle krefte med hverandre for første gang, med litt øl og sånt foran fulle tribuner? Og slik skulle det bli. Opplegget ble til at de tre beste spillerne fra hver av de to kameratflokkene skullle spille mot hverandre i en 'alle-møter-alle'-turnering. Lagene mobiliserte sine tilhengerskarer, innbydelser ble sendt ut, og jungeltelegrafen gikk for fullt. Flexible Flyers (oppkalt etter en låt fra det amerikanske rockebandet Hüsker Du) mot Smegma Oilers! Århundredets oppgjør!!

Pionerene i Flexible Flyers! Fra venstre: Espen Selbæk, Pål Martinussen og Nils Stensrud.

Arenaen ble bestemt å være det vindskeive gamle huset i Klostergata i Trondheim. Alle møbler ble tatt ut fra den avlange stua over blomsterbutikken. Tribuner ble montert opp, innlånt fra Institutt for Drama og Teater ved Universitetet i Trondheim. En tribune på hver side av brettet for de respektive to lags tilskuerhorder. En lyskaster ble hengt opp i taket for å lyse ned på brettet. Et bord foran kjøkkenet tjente som bar. Flere kasser øl og popcorn ble kjøpt inn, men var innkjøpene forgjeves? Ville det komme noen i det hele tatt?

Klokka ble 20.00. Det hele skulle starte om en halv time. Nesten ingen hadde kommet. Kl. 20.30. Fremdeles få. Men så kom det flere. Og enda flere. Og enda noen flere. Tilslutt ble tribunene overfyllt, og enda var det mange utenfor som ville inn. Kunne gulvet tåle dette? Ville vi alle rase ned i etasjen under og lande på blomstene til Blomsterbutikken? Kassene med øl ble fort utsolgt. Tilslutt måtte man tilby andre godsaker. 'Kaffe: kr 10,- Bare Kaffe: kr 5,-' Etnisk!

Noen av Smegma Oilers trofaste tilhengere... litt spake før start!

Lagenes spillere var ekstremt nervøse før det brakte løs, og forsøkte å psyke hverandre ut, med skumle blikk og uforståelige oppvarmingsfinter på brettet. 40 støyende supportere ga alt de hadde. På den ene tribunen satt Smegma Oilers supportere, på den andre hordene som støttet Flexible Flyers. Og begge sidene ga tydelig uttrykk for hvem de holdt med.

Dette ble en av de kveldene man aldri glemmer, aldri kan gjenta, og aldri vil få igjen. Det går ikke an å beskrive stemningen, spenningen og følelsene med ord... Likevel, nedenfor får du enda flere bilder, i tillegg til gjengivelse av en avisartikkel fra arrangementet!

Reportasjen stod på trykk i Trondheimsavisa (11/11-1990). Bildene er - med ett unntak - aldri tidligere publisert. Tekst: Per Kristian Bjørkeng. Bilder: Ned Alley (lagbilde), Anette Lindi (hus i Klostergata) og Espen Selbæk (resten). Her er artikkelen:

Gullik skadet i bordhockey

Det er fredag kveld. Hjemmelaget TIK møter Sovjets første-femmer i Klostergata. Det dreier seg om "Trondheim Open Bordhockey-turnering". 35 supportere fra begge lag har benket seg på "apeberget", i stua hjemme hos en av ildsjelene. Vi var vitne til at TIK lemlestet motstanderne så pucken sang i vantet. Men stjernespilleren "Gullik" ble skadet etter en stygg takling.


- Få av deg platåskoa, du er ikke på Bajazzo nå! Pål Martinsen, i spissen for Trondheim Ishockeyklubb (TIK), skøyter seg frem mot Sovjets mål. Fra blueline vipper han pucken forbi Tretyak og knallhardt inn i buret. - Sila, sila, sila, brøler supporterne takfast. Det er fredag kveld og ishockeyspillet er sentrum for oppmerksomheten i Klostergata. I en rommelig stue har arrangørene satt opp en tribune med plass til tredve fans, før møtet mellom de to erkefiendene. En lyskaster i taket fungerer som effektivt flomlys over isen. Og i pausene er det popcorn og god drikke til slitne spillere og fans. Bookmakeren vandrer rundt og tar innsatsen før hvert enkelt spill. Det satses, men den store utbetalingen lar vente på seg.

Mye ståhei fra Flexible Flyers tilhengere!
Publikum følger spent med...

Det er "Flexible Flyers" som styrer de nymalte TIK-figurene i sort, og som skal forsvare Trondheims ry i dette mesterskapet. "Smegma Oilers" holder spakene til Sovjets A-lag. Hvert lag har 3 spakemenn. Flyers utmerker seg snart for raske kontringer og krafthockey, i motsetning til de mer forsiktige og tekniske Smegma Oilers. Ni kamper er satt opp, men allerede etter fem kamper trenger Flyers bare én seier for å vinne hele turneringen. Hoveddommerene starter oppgjøret med en perfekt dropp. Nervøsiteten setter spor i begge lag fra første stund. Førstefemmeren til TIK føler seg frem. Plutselig blir Rune Gulliksen brutalt smelt opp i vantet bak mål, og dommeren må stoppe tida for behandling av en sår overføring.

- Prikkedøden

Det var her det hele startet, i 2. etasje i Klostergata 32, Trondheim. Et viktig sted når den trønderske bordhockeykrønike en gang skal skrives. Bildet er tatt i 1995 (eller noe sånt), etter kollektivet flyttet ut, før huset ble totalrenovert.

- Porselen, porselen, porselen, og prikkedøden, prikkedøden huier Sovjets fans. Den som skal være med på leken må tåle steken! Brettet snues, og reperasjonen settes i gang med en kollektiv effektivitet lik et depotlag i Monaco Grand Prix. Etter mye om og men kommer ismaskinen ut på spillet i form av en tørr klut, og kampen går videre. Resultatet blir knusende 8-1 seier til TIK med Espen Selbæk bak spakene. - Herlig å kunne gi publikum valuta for pengene, sier han, skinnende som et nypusset hockeyspill. - Jeg følte litt på'n de første 30 sekundene og roet ned i forsvar. Men da jeg oppdaget at Sovjet ikke hadde noe å komme med, forsvant resten av nervene. Resten av kampen ble et eneste langt dødsstøt. Som bordhockeyspillere flest kan han skilte med en solid porsjon selvironi. - Drømmen er å bli oppdaget av en av de store proffklubbene i Sverige, sier Selbæk. Der borte er bordhockey en seriøs sport. Ildsjelene håper på at mange får ishockeyspill til jul, på sikt kan dette bli en stor folkesport her til lands også, tror guttene. For det var bare gutter som var med i dette spillet, som etter planen skal bli et årlig mesterskap. Jenter, dropp puslespill og Ludo, spill bordhockey i stedet!