Turneringsguide: Prepping

Fra Puckwiki
(Omdirigert fra Turneringsguide.prepping)
Hopp til: navigasjon, søk

Turnering brett.gif

Vellagde målsokker, litt støvtørking og små mengder kjemikalier på de riktige stedene – samt godt vedlikehold – er alt som skal til for at alle NBA-turneringer skal avgjøres på brett som holder god og likeartet standard. Selvsagt er også god planlegging og arbeidslagsorganisering en forutsetning for vellykket brettprepping. Hvordan selve arbeidet organiseres skal vi ikke gå inn på her; til det må man bruke sine egne erfaringer fra arbeids- og dugnadslivet. Men følgende instruksjoner er forhåpentligvis en god teoretisk start på arbeidet.

Målkopper

En av bordhockeyens viktigste regler er: ”Pucken må bli liggende i målet for at et mål skal godkjennes”. De harde, grunne målkoppene skal derfor uten unntak fjernes og erstattes med en dyp pose (”målsokk”) av mykt stoff, eller for den saks skyld – dersom økonomien tillater det – en šuplák.

Instruksjoner for hvordan man lager målsokker av målkopper finnes på en egen side.

Isoverflate

Nye spill

Tørk isen fri for eventuelt støv (som for eksempel plastpartikler, forpakningsstøv) med en tørr klut. NB: mikrofiberklut eller lignende kluter som ellers kan brukes til alminnelig husrengjøring, skal ikke brukes. Bruk utelukkende og uten unntak vanlige kjøkkenkluter eller papir.

Brukte spill

Puss godt over med en tørr klut for å fjerne skitt, smuss og partikler fra overflaten. Bruk ikke rensemiddel som forandrer eller manipulerer gliden i noen retning. Isen på et brukt spill skal holde samme gliden som isen på et nytt spill – såkalt factory surface speed. En måte å måle gliden på et brett er følgende test:

  1. Legg en ny (ubrukt) puck midt på isen.
  2. Løft den ene siden av spillet til pucken beveger på seg.
  3. Mål avstanden fra bordet til vantets øvre kant der pleksiglasset begynner.

Avstanden på nye spill er ca. 32 cm. Godkjent avstand skal holde seg mellom 30 og 34 cm.

Stag

Stagene på et bordhockeyspill skal oppfylle et visst antall minimumskrav: De skal være rette, rene og løpe lett i brettet med lite friksjon. I tillegg til dette skal gummihåndtaket (”lakrisbiten”) sitte ordentlig fast og absolutt ikke skli.

Nye spill

5-56 fra CRC (se nedenfor) er middelet som skal brukes for å pusse stagene og få dem rene og så nære friksjonsfrie som mulig. Påfør et tynt lag med 5-56 med en ren, tørr klut, og puss godt over staget. Pass på å ikke smøre helt opp til ”lakrisbiten”, dette kan medføre at den lett vil kunne falle av. Pass også godt på å ikke få 5-56 på fingrene, da kan smøring lett havne på lakrisbitene eller andre steder som ikke skal smøres. Bruk ikke silikon for å pusse stagene.

Brukte spill

Rett opp stag som har blitt skeive – eller bytt dem mot rette stag fra kasserte brett. Stag som har blitt skitne og trege, behandles på nytt med 5-56 som beskrevet over, med den forskjellen at man eventuelt må gni hardere for å fjerne skitt og annet som har satt seg fast. Bruk ikke stålull (Svint) eller liknende for å rense stagene, 5-56 gjør jobben best.

Hvorfor ikke silikon på stagene?

Silikon går ikke inn i ikke metallet og tørker derfor ikke, men legger seg som en konstant film som blir og legger seg på fingrene ved berøring. Det medfører at silikonen blir videreført via fingre til pucker, is, ”lakrisbiter” osv. 5-56 går imidlertid inn i metallet og tørker på noen timer.

Hvorfor ikke stålull?

Å pusse stagene med stålull skaper en god del støv som bl.a. legger seg på isen. Dessuten er det en stor risiko for at silikon som ligger i tannhjul og i spor trekker til seg støvet, noe som gjør dem skitne og trege.

Når skal man påføre 5-56?

Seinest kvelden før turnering, da rekker det å tørke og overføres ikke ved berøring, og tidligst 2-3 dager før en turnering; da rekker ikke smøringen å tørke så mye at staget har blitt tregt igjen. Har det gått f.eks. en uke etter at 5-56 har blitt påført, kan en vanlig glattpussing med tørr klut holde for å gjøre staget lett og bra igjen. Prøv selv.


Underside

Tannhjulene i maskineriet skal snurre lekende lett ...

Nye spill

Tannhjulene (alle – unntatt de to keeperne!) skal behandles med silikonspray. Ytterst lite silikon skal påføres, bare noen få dråper, som gir en smøreeffekt. Det kan også legges et lite lag med 5-56 på fjæringen til venstreving. Legg et tynt lag silikon på undersiden av sporet til venstreving, hvis denne føles treg. Smør dette langs sporet med en tørr klut.

Brukte spill

Ved behov, følg prosedyrer for nye spill. Ved behov, fjern også skitt fra tannhjulene med f.eks. en tannbørste, og skitt i sporene med en klut.

Turnering silikon nei.gif Turnering silikon ja.gif

Påfør silikon ved hjelp av det lille, tynne røret som følger med boksen. Vær lett på avtrykkerfingeren.

Om man dusjsprayer på tannhjul og i spor, kommer det garantert silikon på spillerfestene og på isen, noe som absolutt må unngås.

Kjemikaler

Silikon

Silikon er et kiselbasert smøremiddel som i bordhockeysammenheng er utmerket for å redusere friksjon mellom plastdeler på undersiden av brettet. Det skal dog brukes med måte og absolutt ikke havne på steder der det ikke skal være – f.eks. på is og spillerfester, eller på ”lakrisbiter”. Et lite, tynt rør følger med boksen, bruk det for å påføre silikonet med presisjon og i den mengden som trengs, som oftest er dette bare noen få dråper. Hva du enn gjør, ikke dusj undersiden av et brett med silikon! Bortsett fra at det gjør spillet dårligere, medfører bruk av silikon også en viss helserisiko. Si nei til silikonbadstu!

5-56

5-56 er et oljebasert smøremiddel som egner seg utmerket for rensing og glattpolering av metall. Det skal ikke brukes på plastdeler, da 5-56 etterhvert vil penetrere plasten og ødelegge mykheten/gliden.

Ikke søl med kjemikaliene

  • Ved påføring av 5-56 på klut, stå i en viss avstand fra alle brett for å unngå at

stoffet havner på brettene.

  • Ta ikke feil av silikon og 5-56. Boksene likner på hverandre.
  • Hvis du sliter med å skille dem fra hverandre, kjøp et par briller. Briller er sexy.
  • Silikon på plast.
  • 5-56 på metall.
  • Bruk bare rene, tørre kluter.
  • Det samles alltid litt silikon i det tynne røret etter ett trykk. Dråpene som samles der kan noen ganger være nok. Da er det bare å ”lirke” dem ut av røret.