Turneringsguide: Turneringsformer

Fra Puckwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Fra første dropp til siste finalekamp skal en NBA-turnering løpe like smidig og friksjonsfritt som et stag skal løpe i brettet. Rett opp turneringen ved hjelp av disse retningslinjene og puss over med litt godt skjønn, så går det fint.

Turneringsformer

Turneringer spilles i utgangspunktet over tre omganger: grunnspill, mellomspill og sluttspill, eller, for mindre turneringer, over to omganger: munnspill (kombinert grunn- og mellomspill) og sluttspill.

Antall spillere per grunnspillspulje skal være et sted mellom 13 og 20. Antall puljer og spillere per pulje avgjøres først og fremst etter antall påmeldte og skal i utgangspunktet følge nedenstående kriterier. Små avvik kan tillates, men radikale avvik – grunnet f.eks. tidsnød eller spillelokalets beskaffenhet – skal på forhånd godkjennes av styret.

Antall spillere i en A-mellomspillsgruppe skal være et sted mellom 16 og 24. I vanlige NBA-turneringer skal minst halvparten av det faktiske antallet deltakere gå videre til A-mellomspill. I større turneringer som NM og Oslo Open skal ca 40 % av deltakerne gå til A-mellomspill.

A-sluttspill skal som regel begynne med kvartfinaler hvis antallet spillere i A-mellomspillet er 21 eller farre, og begynne med 1/8-finaler hvis det er flere. Alle sluttspillskamper spilles i best av 7. Det spilles ikke bronsefinale i A, derimot i B.

Turneringer med opptil 29 deltakere

Innledningsvis spilles et kombinert grunn- og mellomspill (såkalt munnspill) med alle deltakere samlet i én pulje. De 16 beste går videre til A-sluttspill. A-sluttspill begynner således med 1/8-finaler. Er det mer enn 8 spillere igjen i B, kan arrangør vurdere at det skal spilles et B-mellomspill og deretter B-sluttspill, som hvis tiden tillater det kan begynne med kvartfinaler, ellers med semifinaler.

Turneringer med 30-38 deltakere

Innledingsvis spilles grunnspill i to puljer. Et jevnt antall spillere fra hver pulje går videre til A-mellomspill = 16 (2x8), 18 (2x9) eller 20 (2x10) spillere til A-mellomspill, resterende til B-mellomspill (se videre i eksempler rett nedenfor). Både A- og B-sluttspill begynner med kvartfinaler.

30 delt = 16A + 14B | 31=16+15 | 32=16+16 | 33=18+15 34=18+16 | 35=18+17 | 36=18+18 | 37=20+17 | 38=20+18

Turneringer med 39-48 deltakere

Innledingsvis spilles grunnspill i tre puljer. Et jevnt antall spillere fra hver pulje går videre til A-mellomspill = 21 (3x7) eller 24 (3x8) spillere skal til A-mellomspill, resterende til B-mellomspill. A-sluttspill kan enten begynne med kvart- eller, hvis tiden tillater det, med 1/8-finaler. B-sluttspill begynner med kvartfinaler.

NM (som regel 56-58 deltakere)

NM har de seineste årene brukt samme turneringsform: innledende grunnspill i tre puljer, der de 8 beste fra hver pulje går videre til en A-mellomspillsgruppe med 24. Fra denne går de 16 beste til A-sluttspill. Det har i tillegg vært 2 B-mellomspillsgrupper, der de 8 beste fra hver gruppe gått till B-sluttspill. Dette er the NM modus. I tilfelle en NM-turnering skulle trekke mer enn 70 deltakere, skal arrangør finne en turneringsform som likner mer på de turneringsformer som brukes for Oslo Open.

Oslo Open (65-101 deltakere)

For en stor internasjonal turnering som Oslo Open, der antallet deltakere kan variere sterkt fra år til år, kan det være lurt å se hvordan andre internasjonale turneringer har blitt spilt. Ettersom Oslo Open er en ITHF-sanksjonert turnering skal man også ta hensyn til ønsker derifra.

Se videre nedenfor for statistikk over turneringsformer fra diverse turneringer.

Gruppeinndeling

Seeding

Alle deltakere i turneringen skal rangeres i en turneringsranking. For dette skal Norgesranking basert på ITHF World Ranking brukes. Eventuelle utenlandske deltakere skal også rankes iht til sin rating på verdensrankingen. Spillere som ikke er rangert, skal plasseres etter siste rankede og fordeles i gruppene etter arrangørenes skjønn.

Spesialseeding

Arrangør skal tilstrebe at de ulike grunnspillspuljene er så likeverdige som mulig. I tilfelle spillere med åpenbart for lav ranking er påmeldt til turneringen (f.eks. gamle arrete veteraner som gjør comeback), er det tilrådelig at disse spesialseedes. Se mer nedenfor om hvordan det gjøres.

Puljeoppsett

I resultatprogrammet Hockey finnes en funksjon for automatisk puljeoppsett. For manuelt oppsett av puljer, se pdf-dokumenter med maler som kan lastes ned via lenker nedenfor.

Tidskjema

Turneringer skal ikke starte før tidligst kl. 09. Legg gjerne opp til lunsjpause etter grunnspill og en kortere pause før sluttspillet begynner. Turneringer skal helst være ferdigspilt seinest kl. 19.

Rullerende kampmusikk

Hvis man bruker rullerende kampmusikk, altså non-stop avspilling av 5-minutters kamper med innlagte pauser, kan man beregne nøyaktig hvor lang tid det tar å gjennomføre grunn- og mellomspill. Husk imidlertid å ikke bruke rullerende kampmusikk i sluttspill, da det ofte vil skje at kamper må avgjøres med sudden death.